www.iiiWe.com » به داد گرمابه‌ی تاریخی جارچی‌باشی برسید

 صفحه شخصی م افتخاری   
 
نام و نام خانوادگی: م افتخاری
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  ناظر - مشاور - مدیرپروژه
شماره نظام مهندسی:  2465
تاریخ عضویت:  1388/12/26
 روزنوشت ها    
 

 به داد گرمابه‌ی تاریخی جارچی‌باشی برسید بخش معماری

8

برای بزرگ‌نمایی تصویرها، روی آن‌ها کلیک کنید.

پس از گذشت چند سال از بازسازی و مرمت گرمابه‌ی سنتی جارچی‌باشی، امروز این بنای تاریخی به خاطر مشکلات پیش‌آمده در حال آسیب دیدن است. از سویی، پاره‌ای ناملایمات موجب دلسردی اشخاصی شده که این گرمابه را بازسازی کردند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، صحبت‌های زیاد در طی سالیان اخیر مبنی بر ورود بخش خصوصی به قسمت‌های مختلف کشور برای پیشبرد و پیشرفت کشور مطرح شد و پای بخش خصوصی به قسمت‌های مختلفی باز شد و نتیجه آن رشد سریع کشور در حوزه‌های مختلف بود، یکی از این حوزه‌ها میراث فرهنگی است که با ورود بخش خصوصی در آن و به خصوص در بازسازی و مرمت بناهای تاریخی شاهد بهبود وضعیت این بناها که نماد فرهنگ و هویت ملی ما است، بوده‌ایم.

اما در این بین حمایت‌های دولتی و مردمی بسیار مؤثر است چرا که زمانی که یک پیمانکار بخش خصوصی با اهداف مختلف، سرمایه و زمان خود را برای بازسازی و مرمت این میراث گران‌بها صرف می‌کند، که برخی از آن‌ها پس از گذشت سالیان بسیار به خرابه‌هایی تبدیل شدند که حتی در ظاهر قابل بازسازی نیستند نیاز است تا با پشتیبانی از این بخش و حمایت آن‌ها راه ورود هر چه بیشتر این سرمایه‌گذاران را برای بازسازی بناهای تاریخی سهل کنیم.

یکی از این بناهای تاریخی که در کنار بناهای تاریخی مهم شهر اصفهان مثل مسجد حکیم و میدان نقش‌جهان واقع شده است، حمام جارچی‌باشی است، این حمام که قدمتی تاریخی دارد پس از گذشت سالیان بسیار و استفاده از آن برای مدت‌های زیاد سال‌ها پیش به خرابه‌ای تبدیل شده بود که با ورود بخش خصوصی بازسازی و در حال حاضر چند سالی است که از آن به عنوان رستوران بهره‌برداری می‌شود.


مشکل همیشگی بناهای تاریخی

اما ظاهراً مشکل قدیمی اکثر بناهای تاریخی نه تنها اصفهان، بلکه کشور، گریبان گیر این مکان نیز شده است، مشکل مالکیت، حد و حدود مالکیت و کاربری‌های مختلفی که شکل قدیمی حمام را به هم میزند یا بخش‌هایی از آن را از حالتی که در نقشه‌های قدیمی آن موجود است خارج کرده است.

سید احمد افتخاری، فردی که این بنای تاریخی را با سرمایه خود بازسازی کرده است در همین رابطه اظهار کرد: این حمام در سال ۸۳ با شماره ۱۱۵۴۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و یک بنای تاریخی به حساب می‌آید؛ این مکان را که در سال ۸۷ به خرابه‌ای تبدیل شده بود مرمت کردیم و به شکل زیبای کنونی در آوردیم.

وی افزود: زمین حمام جارچی‌باشی طبق ابعادی که از ابتدا وجود داشته است حدود ۲ هزار مترمربع بوده است، سال‌ها پیش طبق صحبت‌های یکی از اهالی بومی این محله با متولی این حمام تاریخی ۲۴ متر از این بنای تاریخی که در ضلع جنوبی آن قرار دارد و در واقع طبق کارکرد حمام به عنوان درشکه‌خانه و خاشاک‌ورز حمام استفاده می‌شده است، برای راه اندازی کسب و کار اجاره می‌کند.

مدیر رستوران جارچی‌باشی عنوان کرد: در طی گذشت سالیان، طبق گزارش کارشناس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان اصفهان این ۲۴ متر ابتدایی در سال ۱۳۷۰ به ۱۸۵ مترمربع افزایش داشته و همچنان این افزایش ادامه یافته تا سال ۸۳ به ۳۰۰ متر و نهایتاً طبق گزارش کارشناسان رسمی دادگستری به ۳۴۷ مترمربع در سال ۸۵ می‌رسد.

وی خاطرنشان کرد: این تصاحب بخشی از حمام توسط کسبه مشغول به کار در ضلع جنوبی این حمام نهایتاً با اعتراضات و شکایات ما و طبق رأی کمیسیون ماده صد با اقدام شهرداری مبنی بر تخریب سقف مغازه‌هایی که کاربری این مکان تاریخی را به تجاری تبدیل و آن قسمت را از حمام اصلی گسسته کرده بودند متوقف شد و با اعتراض این کاسبان همراه بود.


حمام در حال تخریب

افتخاری گفت: اکنون و پس از گذشت چند سال از تخریب سقف‌های این مغازه‌ها در بخش جنوبی حمام، دیواره‌ها و سقف حمام در آن بخش آسیب‌پذیر شده و آثاری از آسیب‌دیدگی مثل نم دادن بخشی از دیواره‌ها و سقف و ترک‌هایی در آن دیده می‌شود، باید برای به نتیجه رساندن وضعیت آن اقداماتی انجام شود و وضعیت این مغازه‌ها تعیین تکلیف شود تا از وارد شدن هر چه بیشتر آسیب‌ها به این مکان جلوگیری به عمل آید.

وی بیان کرد: در حال حاضر پرونده قضایی تشکیل شده بر اساس شکایت ما مبنی بر تصاحب بخشی از حمام در طی سالیان مختلف و تغییر کاربری این بنای تاریخی به تجاری و جداسازی بخشی از این بنای تاریخی که خلاف مقررات است و باید بخش‌های مختلف بناهای تاریخی به هم پیوسته باشند و کسی حق از هم گسست آن‌ها را ندارد، در جریان است و درخواست ما از مسؤولان مربوطه رسیدگی به این پرونده و جلوگیری از تخریب بیش از پیش ضلع جنوبی این بنای تاریخی است.

دلسرد از مرمتی که انجام دادیم!

احیا کننده این بنای تاریخی تأکید کرد: با توجه به صحبت‌های مقام معظم رهبری مبنی بر سازندگی کشور و دلسوزی برای میراث فرهنگی و بناهای تاریخی کشور و شهرمان برای بازسازی این مکان که به خرابه‌ای تبدیل شده بود، اقدام کردیم و سرمایه و وقت خود را برای این بنای تاریخی هزینه کردیم اما پس از گذشت ۹ سال با همه سختی‌ها، به وجود آوردن این مشکلات انسان را دلسرد می‌کند، برای بنده و امثال بنده هیچ انگیزه‌ای برای انجام کارهای مشابه نمی‌ماند و از همین بازسازی انجام گرفته نیز پشیمان شدیم.

فریدون الهیاری مدیرکل سازمان میراث فرهنگی استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رابطه با مشکلات حمام جارچی‌باشی عنوان کرد: اگر این بخش از حمام که مورد اختلاف قرار گرفته و تخریب شده است در پلان پرونده ثبتی میراث فرهنگی جزوی از حمام بوده باشد باید به عنوان بخشی از حمام حفظ شود.

ناصر طاهری معاون سازمان میراث فرهنگی استان اصفهان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس بیان کرد: از دیدگاه میراث فرهنگی از نظر کالبدی و ساختاری حفظ شدن حمام مهم است و تعداد مالکان تفاوتی ندارد، تأکید بیشتر در تغییر و یا حتی مرمت در آن مکان بر این است که این مکان به صورت یکپارچه حفظ شود.

طرح توسعه حمام

وی با اشاره به اقدامات افتخاری اذعان داشت: در گذشته نقشه‌هایی تأیید کردیم که حد کالبدی حمام در آن مشخص شده است، این محل یک مجموعه‌ای از حمام، بازارچه و مسجد بوده است، نقشه حمام در آن زمان تأیید شده است اما مالکیت بخش‌های مختلف آن به دست افراد متفاوتی است، از نظر کالبد اولیه، این قسمت که مورد اختلاف است در گذشته ممکن است خاشاک ورز حمام بوده باشد اما مالکان متفاوتی دارد؛ افتخاری نیز در همان بخش به دنبال توسعه حمام بوده است و نقشه‌های این طرح توسعه را نیز تأیید کردیم که مرمت، بازسازی یا الحاق آن به حمام می‌تواند پس از تملک توسط وی انجام گیرد.

طبق شرایط موجود، حمام در حال آسیب دیدن است و شرایط نامناسب ضلع جنوبی حمام در موارد مختلفی مثل تغییرات آب و هوایی یا عوامل انسانی موجب بروز حادثه یا آسیب رساندن به حمام می‌شود که مطمئناً به نفع هیچ‌کس و به خصوص به نفع صنعت گردشگری و توریست اصفهان نیست.

در هر صورت با وجود همه اختلافات پیش آمده مهم این است که این مکان یکی از بناهای تاریخی به ثبت رسیده اصفهان است و باید هرچه سریع‌تر از طرف همه مسؤولان مربوطه اقدامات لازم مبنی بر رسیدگی مناسب به این مورد انجام شود تا از تخریب هرچه بیشتر آن جلوگیری به عمل آید و وضعیت تملک قانونی آن مشخص شود.


برگرفته از : خبرگزاری فارس

شنبه 10 تیر 1396 ساعت 14:18  
 نظرات